En lampe er en god gaveidé – og det er der mange forskellige årsager til! Inden du dog vælger at forære hende en lampe, er der flere overvejelser, du børe gøre dig, hvis du vil ramme plet!

Det vigtigste du kan gøre, er at huske på at lampen er til hende – og du skal derfor kunne se hendes stil og udtryk i den lampe, som du vælger. Du kan altid spørge dig selv om, hvorvidt hun vil bruge den og hvorvidt den vil gøre hende glad. Kan du svare “ja” til begge spørgsmål, har du (formentligt) ramt helt rigtigt!

Tre grunde til at hun vil elske den

1. Dit valg afspejler dine overvejelser – og at du har tænkt på hende!

Vælg en lampe hvor man kan se, du har haft hende i dine tanker. Et eksempel kan være, hvis du vælger en kobberlampe. Her kan du tilføje, når du giver hende den, at du jo har bemærket, at hun er glad for disse nuancer, da du eksempelvis har spottet lysestager i lignende materiale.

Det vigtigste er, at der ligges kærlighed og energi bag overvejelserne. Selv hvis lampen ikke skulle falde i hendes smag, vil det være betydningsfuldt og skabe glæde, at hun ved, du har tænkt på hende og gjort dig umage i dit valg. Dét er en kærlighedserklæring i sig selv!

2. Du har valgt en lampe, der vil gøre hendes tilværelse nemmere og bedre

Hvis hun eksempelvis har klaget over dårligt læselys ved sofaen – eller hvis hun har brokket sig over ikke at have en skrivebordslampe på sit kontor – kan du ved at købe sådan én vise hende, at du bekymrer dig om hendes behov.

Hvis du vælger en udendørslampe – selvom hun måske ikke har ønsket sig sådan en – kan du også fortælle, at du ønsker at bruge mere kvalitetstid sammen. Eksempelvis på altanen eller med en tur på camping. Dét vil gøre hendes tilværelse bedre!

3. Du har valgt en lampe, som hun godt kan lide

Hun vil blive glad, hvis hun åbner en lampe, som hun godt kan lide. Eksempelvis hvis hun har forelsket sig i en – men som hun ikke tror, du ved, hun kan lide. Derfor (!) vær diskret, hvis du udspørger hende. Hele overraskelsesmomentet ligger (også) i, at hun ikke ved, du har opfanget hendes ønske.

Fem ting du skal overveje før du køber lampen

Der findes fem gode råd, du skal overveje før du køber lampen. Du kan bruge disse fem ting som en tjekliste. Jo flere flueben du kan sætte jo bedre! 

1. Hvor skal lampen stå?

Du bør overveje, hvor lampen skal stå. Eller rettere sagt hvor du tror, at hun ønsker, at lampen skal stå. Bor I sammen, kan du med fordel selv have udtænkt en plan på forhånd. Planen skal dog være et supplement med gode ideer, som kan hjælpe hende med at placere lampen i hjemmet. Et godt råd er desuden at hvis hun har klaget over belysningen i stuen, vil det være ideelt at vælge en flot lampe til stuen.

Bid mærke i om hun ofte “brokker” sig over den manglende belysning, når hun eksempelvis sidder i sofaen. Hvis dette er tilfældet, skal du ikke vælge en lampe, der skal hænge over spisebordet. Her vil den bedste løsning være at finde en lampe, som kan stå på gulvet og hvor lampeskærmen kan “tippes” hen over sofaen. På den måde skabes den bedste belysning – som både er god til læselys og TV – og samtidig er dette et stilfuldt valg.

2. Hvordan skal lampen se ud?

Dette er et af de helt store spørgsmål! Det skyldes, at lamper kan se ud på mange måder – og alle mennesker har forskellige smag. Du kan med fordel udspørge hende og undersøge hendes stil på forhånd. Sørg dog for at udspørge på en diskret måde, der ikke afslører, at du er på jagt efter hendes fødselsdagsgave. 

Hvis ikke du får listet nogle detaljer ud af hende, kan du se dig omkring i hendes – eller jeres – hjem. Har hun eksempelvis tendens til at vælge ting i sølv eller stål – det kan være alt lige fra billederammerne, øvrige lamper og generelle pyntegenstande – vil en lampe i stål matche bedst. Har hun derimod kurve og lysestager i bronze eller kobber, kan du med fordel vælge en lampe med dette look. 

Hvis hun derimod elsker at indrette sig farverigt, kan du lægge mærke til hvilke farver, der gerne går igen i hendes indretning og stil. Er det eksempelvis pastelfarver, kan du med fordel vælge en lampe i en “støvet farve.” Elsker hun derimod stærke og klare farver, bør du vælge dette! Den bedste råd er at søge inspiration i de farver, hun i forvejen har valgt i det rum, som lampen tiltænkes at stå i. 

Du kan også invitere hende i møbelbutikker eller gennemgå kataloger fra enten møbelbutikker eller lampebutikker sammen. Hvis du kan gøre dette på en diskret og hemmelighedsfuld måde, hvor du ikke afsløres, kan du formentligt få hende til at udpege den lampe, hun drømmer allermest om!

3. Hvilke mærker kan hun gode lide?

Ligesom med alt andet findes der også mange forskellige mærker indenfor lamper. Et godt råd kan være at undersøge hvilke mærker hendes øvrige lamper er – det kan nemlig være en god indikator for, hvilken smag hun har og hvilke mærker, hun foretrækker. 

Du kan også forsøge at bide mærke i, om hun sommetider nævner nogle specifikke designere. Hvis hun eksempelvis taler varmt om Fritz Hansen, vil du formentligt få points på kontoen, hvis du vælger én af hans lamper.

4. Kommer lampen til at glæde hende?

Det er vigtigt at overveje, hvorvidt lampen vil glæde hende. Man kan ofte – selvom det ikke er i ond tro – vælge den lampe, man måske bedst selv synes om. Det kan både være i farve, stilmæssigt udtryk, form eller design. Hvis hun eksempelvis har talt om en gulvlampe, nytter det ikke at købe en loftslampe – fordi den måske giver bedre eller mere belysning. 

Derfor kan du altid stille dig selv spørgsmålet; kommer lampen til at glæde hende – og så tilføje; “eller mig” – mest? Det nytter nemlig ikke noget at give gaver, som i virkeligheden er tiltænkt en selv.

Lyt til hendes ønsker og behov. Det er den bedste vej til at glæde hende, du holder af!

5. Kan I bruge en udendørslampe?

Selvom I måske ikke mangler (endnu) en indendørslampe, findes der heldigvis også et stort udvalg af udendørslamper. Har I enten en terrasse, altan, have, sommerhus, campingvogn eller holder I bare af at være udenfor eller i naturen, er en udendørslampe et ideelt valg – som tilmed indbyder til mange, dejlige sommeraftener i måneskin med kortspil, lange snakke, vin og godt selskab. Denne idé er særligt god til kvinden, der har alt og/eller kvinden, der elsker at være udenfor – også i aftentimerne. 

Med udendørslamper kan der skabes hyggelig belysning, som kan være med til at sætte rammerne for en god aften i det fri.

… og husk altid!

Sørg for at lampen kan byttes. Det er altid en god idé, da man aldrig med 100 procents sikkerhed ved, om den falder i god smag. Derfor er et byttemærke din garanti for, at hun derimod selv kan få lov til at vælge den lampe, som hun allerbedst kan lide!