Er du et ægte madøre, der elsker at både lave mad selv samt spise take away og mad på restauranter og cafeer? Så er det altid dejligt at vedblive med at udfordre sine smagsløg og prøve nye ting af. Det kan være alt fra spændende vine til gourmetmad og ja, pizza. Du er måske vant til at spise pizza fra det lokale pizzaria og de gør det sikkert ganske glimrende og velsmagende. Der kan dog godt være en grund til at lave dem selv, og det er, at de kan blive ENDNU bedre, når du selv laver dem med det rette udstyr!

Her ser vi på, hvordan du med det rette udstyr kan lave de bedste hjemmelavede pizzaer, så du vil føle dig ført hen til Italilens Rom, hvor du sidder på en lille fortovscafé og får en ægte italiensk sprød og knasende pizza med det bedste lokale ost og parmaskinke ovenpå. Læs med her og blive inspireret til at blive pizzalicious! 

En udendørs pizzaovn er “buono” 

Når du skal lave pizzaer bedre end dem, du køber hos dit lokale pizzaria, skal du starte med at have det helt rette udstyr til dette. Dette starter med, at du anskaffer dig en ægte stenovn, som for eksempel denne cozze pizzaovn. Den fungerer udenfor, og er en pizza ovn, der fungerer på gas. Du skal blot huske at tilkøbe gassen til ovnen. Den har lige præcis de mål, der gør, at du kan bage en almindelig størrelse pizza i den, og lige så mange, som du ønsker.

Det tager nemlig kun cirka 10 minutter at bage en pizza i den. Den gør, at temperaturen kan nå høje højder, hvilket skaber en utrolig sprød og knasende bund, ligesom vor italienske Mama lavede den. Ligeså bliver fyldet meget dejligt bagt, uden at det brænder på eller bliver blødt og slattent. Osten smelter fint over pizza fyldet, og bliver blødt og cremet, og slet ikke brændt eller afsvedent. Dermed har du de helt rette forudsætninger for at lave en skøn pizza, og her kommer flere gode tips og råd til, hvordan du laver den bedste hjemmelavede pizza. 

En hjemmelavet tomatsovs

Når du skal lave en skøn hjemmelavet pizza, er det også vigtigt at alt er lavet fra bunden af. Dette kan helt sikkert smages, og her er tomatsovsen en, du skal lave selv, fremfor at købe den i det lokale supermarked. Den laver du på solmodne tomater, måske plukket fra din have eller altan, eller nogle, som du har fået af naboen elller vennerne med en have.

Herefter skærer du tomaterne i små bidder og steger dem i noget olivenolie. Du tilfører hvidløg, oregano, basilikum og timian og lidt salt, sukker og vand og lader det koge ind til en tyk masse. Herefter har du din tomatsovs, og den kan sagtens opbevares på glas i noget tid, hvis du ikke lige bruger den med det samme. 

Tomatsovsen skal smøres på pizzabunden i et tyndt eller tykt lag, efter din smag. 

En skøn pizza dej

En skøn pizza dej skal der også til, når du gerne vil lave en hjemmelavet pizza, der er bedre end den lokale pizzamands. Her kan du vælge mellem almindelig pizzamel, som kan være hvedemel eller durummel, eller du kan vælge en fuldkornsvariant med fuldkorn, som er lidt grovere og mere rustik og sund. Du kan også, hvis du er gluten allergiker, vælge glutenfrit mel. Det kan både købes i helsekostforretninger og i de største supermarkeder. 

Herefter blander du melet med vand, gær/bagepulver, salt og lidt krydderier som oregano, basilikum eller timian (krydderierne kan udelades) og ælter det godt i gennem. Når du har formet en fast dej, kan du lægge den i køleskabet, så den bliver lidt fast og sætter sig lidt inden udrulning. Du ruller den herefter ud i et tyndt lag, så den forbliver tynd. Dette vil nemlig skabe den meget sprøde pizza bund, som alle efterstræber ved en god pizza. 

Fyld der fylder 

Når du har lavet basis tingene med tomatsovs og bund, er du kommet til det mest kreative element ved pizzaen, nemlig fyldet. Her er det faktisk kun fantasien, der sætter grænserne og du kan her være kreativ med, hvordan du skaber fyldet. Skal det være vegetarisk, vegansk, glutenfrit eller fuld af kød?

Det er dig, der vælger! Du kan lave en tema over et land også, og lave en indisk, kinesisk, japansk, italiensk eller spansk inspireret pizza med ingredienser, der matcher de ting, som de typisk spiser i de lande samt typiske krydderier herfra. Du kan også pynte ovenpå med salat eller friske blomster eller krydderurter. Ja, en pizza kan faktisk være et helt lille kunststykke. 

Du kan også lave et sæsonbetonet tema ud fra årstiderne og lave en vinter, en efterårs, en forårs eller en sommerpizza. En sommerpizza kan for eksempel være med frisk frugt som topping som jordbær, melon eller ananas, ligesom en efterårspizza kan være med rodfrugter som tynde skiver af rødbeder, pastinak eller gulerod. 

En god olie med chili og hvidløg

Mange pizza elskere er vilde med, at pizzaen også har noget smagskant og dette kunne være i form af noget stærkt som chili og hvidløg. Du har sikkert prøvet at blive spurgt om det hos din lokale pizzaria, og her kan du selv lave en dejlig olie med frisk eller tørret chili og hvidløg i. Du lader det stå og trække i nogle døgn og vupti: Så har du en lækker olie til din pizza. 

Du kan også lave olie, der har andre ingredienser såsom andre krydderier eller kviste af timian, rosmarin eller tørret kanelstang, chili i forskellige farver eller små stærke chilier. 

Tag pizzaovnen med på farten

Denne Cozze Pizza ovn er ideel at have med på farten, fordi den er så lille af størrelse. Den kan nemt tages med i bilen, når I som familie skal i sommerhus eller når I skal ud at flyve og på ferierejse i hele verden. Har I lejet et feriehus eller skal I bo i et lejet sommerhus, kan I snildt stille denne pizza ovn op udenfor i haven. Her kan I så lave jeres helt egne og top tjekkede pizzaer, som ikke engang feriedestinationens lokale pizzaria kan hamle op med.

På denne måde har I et mobilt køkken med, som børnene vil elske at kunne få pizza fra. Involver dem også gerne i hele processen med at lave pizzaerne, hvor de er med til at lave pizza dejen og rulle den ud, putte tomatsovs og fyld og ost, og olie på og herefter kan far eller mor putte pizzaen ind i Cozze pizza ovnen med en pizza spade. Vent i cirka 10 minutter og familien har den skønneste lækreste hjemmelavede pizza! 

Buon Apetito!